Voegwerk

Ongeveer 25 % van elk gemetseldĀ  geveloppervlak bestaat uit voegwerk. Het uiterlijk en de duurzaamheid van een gebouw wordt dan ook zeker hierdoor bepaald. Sinds de 18e eeuw wordt in Nederland op grote schaal het navoegen van metselwerk toegepast waarbij in tegenstelling tot doorstrijken het metselwerk op een later tijdstip wordt gevoegd. Voordelen van het navoegen zijn dat de voegmortel kan worden aangepast aan de lokale omstandigheden en afgestemd op het metselwerk. Een groot verscheidenheid aan kleuren en structuren staat ter beschikking om elk gewenst gevelbeeld te kunnen realiseren. Voegen zijn er in vele varianten. De mening overheerst dat verdiepte voegen duurzamer zijn dan platvolle geborstelde voegen. Uit metingen is gebleken dat de platvolle voeg bij een juiste samenstelling van de specie en een goede uitvoering eveneens voldoende hard kunnen worden. Wat de hardheid van voegen betreft is niet alleen de samenstelling van de voegspecie, de voorbereiding van de ondergrond en het verdichten een factor welke hierop invloed heeft, zouten en zuren b.v. in de ondergrond kunnen het uitharden zeer nadelig beinvloeden (dit komt in de renovatie van oudbouw zeer regelmatig voor).

1 2

3 4

CUR-aanbeveling 61 komt tot de volgende klasse-indeling:
VH 15: 15 t/m 24 = zacht
VH 25: 25 t/m 34 = matig hard
VH 35: 35 t/m 44 = middel hard
VH 45: 45 of meer = hard

Er bestaan verschillende uitvoeringsvormen van voegen in metselwerk, bijvoorbeeld geborsteld, platvol, verdiept, schaduwvoegen of knipwerk. Belangrijk voor goed voegwerk zijn de cementsoort, de samenstelling van de voegmortel en het op de juiste manier vervaardigen.

Knipvoegen en snijvoegen:
Deze klassieke manieren om voegwerk wordt toegepast bij oudere panden met een monumentaal karakter. Het voegwerk ligt als het ware op de gevel waarbij de voeg aan boven en onderzijde wordt afgeknipt of afgesneden. Vandaar de naam knipvoeg en snijvoeg. Deze zeer ambachtelijke wijze van voegwerk kan alleen uitgevoerd worden door ambachtslieden die hun vak beheersen.

Doorgestreken voeg:
Dit is tegenwoordig de meest toegepaste voeg. Dit komt door de zeer gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. Bij deze manier van voegen wordt de voeg stevig aangedrukt. Hierdoor is de voeg sterk en dicht de muur goed af. Daarbij komt dat de voeg in een groot aantal kleuren te maken is. Voeg en steen kunnen hierdoor vrijwel de zelfde kleur krijgen.

Gladde voeg:
Zoals de naam al suggereert wordt deze voeg zeer glad afgewerkt. De stenen en het voegwerk kunnen hierdoor tot een zeer egaal oppervlak verwerkt worden. Glad voegwerk is vakwerk dat relatief veel tijd vergt. Echter als er van echte vakmensen die hun professie goed verstaan, gebruik wordt gemaakt, wordt het resultaat bijzonder en krijgt de gevel een opvallend uiterlijk.

Platvollevoeg:
De meest gebruikte voegen zijn de platvolle voeg. Deze licht gelijk met het steen oppervlak.

Kamvoeg of borstelvoeg:

Dit is meestal de goedkoopste voegsoort. Door de zogenaamde borstel- of kambewerking is deze voeg minder duurzaam dan andere voegsoorten. Doordat deze voeg vrij open is van structuur wordt de opname van vocht vergemakkelijkt. De voeg gaat hierdoor eerder werken wat sneller leidt tot problemen.

Neemt u voor meer infomatie contact met ons op, Kijk op onze contact pagina of klik-hier

 

Klussenbedrijfxxl

Is Werkzaam in heel nederland